Saturday, 9 June 2012

Tentang Keputihan

keputihan terjadi disebabkan antara 2 sebab ini. Iaitu jangkitan bakteria seperti Bacteria Vaginosis ataupun kulat seperti Trichomoniasis dan Candida Albican

Jika rawatan kulat ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi bertambah teruk. Kulat ini mampu merebak keseluruh tubuh anda dan seterusnya jangkitan ini boleh menyerang organ-organ penting dalam badan anda.

Jangkitan bakteria atau kulat ini juga mampu merebak ke pasangan kita. Hasilnya organ seksual lelaki juga akan mengalami kegatalan, kemerahan, kesakitan dan juga kulit melecet.
Rajah diatas menunjukkan keadaan keputihan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat. Jangkitan oleh bakteria akan menghasilkan keputihan yang berwarna kuning/hijau. Jangkitan oleh yis/kulat menyebabkan warna putih.
Apabila kita mengadu hal keputihan anda di klinik, biasanya Doktor akan memberikan antibiotik ataupun antifungal. Mesti kita tertanya-tanya, kenapa mesti doktor berikan antibiotik dan juga antifunggal? Tidak adakah rawatan lain selain itu...

Jawapannya mudah sahaja, memang itu adalah protokolnya. Tetapi telah berlaku kesilapan besar terhadap protokol ini!

Kebanyakkan antibiotik dan antifungal akan memusnahkan segala jenis flora (bakteria) dan fungal dalam badan anda. Pemusnahan ini termasuklah kepada bakteria baik. Fenomena ini seterusnya membawa ketidakseimbangan flora dalam badan anda.

Ketidakseimbangan inilah menyebabkan kejadian keputihan berulang kali berlaku. Antara kesan lain akibat ketidakseimbangan flora ini adalah berlakunya kegatalan, kemerahan dan rasa hangat di kawasan vagina serta lebih banyak keputihan berbau akan keluar.

Sekarang anda sudah jelas bukan kenapa rawatan biasa sukar untuk menghilangkan keputihan selama-lamanya...

Jom sama-sama kita lihat gambar rajah dibawah bagaimana dengan pengambilan antibiotik boleh menyebabkan bakteria ”baik” terbunuh...


Cegah keputihan anda sebelum terlambat. Jangan pandang remeh tentang permasalahan keputihan yang anda ada sekarang ini. Ianya boleh menyebabkan faraj anda berbau kurang menyenangkan jika tidak dirawat dari awal. Jamu Susuk Dara merawat keputihan dari akar umbi. Ia mencegah daripada keputihan daripada berulang dan juga membuang kerak-kerak keputihan yang melekat pada dindin vagina anda.
 

Copyright © Siti JSD. Designed by Whitey Mommy